top of page

(press) de morgen: 133 keer stelden we die ene, simpele vraag: "Meneer, mevrouw, oe is't?

Dernière mise à jour : 23 janv. 2018

Journalist Matthias M.R. Declercq en fotograaf Jonas Lampens zwerven sinds begin 2015 door België. Eén simpele vraag volstond voor een schat aan verhalen: Oe is’t? Na 2,5 jaar is het welletjes. En de Belg? Die ploegde voort. Maar leerde misschien wel dat praten deugd doet.

 1 eenvoudige vraag   2,5 jaar lang rondgereisd   700 uur samen onderweg   14.000 km door heel België   133 verhalen gesprokkeld   24 nationaliteiten aan het woord gelaten
©Jonas Lampens Champ le Monde, daar zetten we een punt achter deze rubriek. Op de schoonste kampeerplek van België. In Herbeumont is dat, diep in de provincie Luxemburg, onder een oud spoorwegviaduct dat de Semois overspant. Hier ontdekten agenten het lijk van Driss Assani in La trêve, de grandioze RTBF-reeks, en sleepten die agenten het lichaam uit het water. Nu staat er een hengelaar in de rivier. Zijn laarzen reiken tot de oksels. De man haalt een forel boven water en steekt zijn duim op naar zijn vrouw. Die zit in een klapstoel voor de tent. Hij maakt het haakje los en geeft de vis zijn vrijheid terug.

Voor ‘Oe is’t’ zwierven we 2,5 jaar rond in België. Eerst in Vlaanderen, daarna in Wallo­nië, en er is geen dorp waar we niet zijn gepasseerd. Denken we. Altijd ­zonder concreet plan, zonder doel, zonder kompas en met de simpele vraag: ‘Meneer, mevrouw, oe is’t?’ Zo stootten we ook op Champ le Monde en het afbrokkelende viaduct.

Ghislain Favaits uit Sint-Pieters-Leeuw, die leeft voor zijn duiven. ©jonas lampens Die 2,5 ja


ar leidden tot 14.000 kilometer in eigen land, 700 uur samen in de auto en een vaste modus operandi. Jonas als fotograaf, ervaren chauffeur en fixer, hij was de MacGyver van deze rubriek. In de autokoffer van Jonas lag voor aanvang van iedere zwerftocht alles klaar. Twee statieven, twee fototoestellen, flitslampen, laarzen, een regenjas, een hengel, kranten, een kinderzitje, een fles chocolademelk, een fles water, een doosje kauwgum, een verrekijker, landkaarten, een verdeelstekker en batterijen. Geef Jonas een paperclip en hij bouwt een antenne. Altijd klaar, altijd voorbereid.

Als woordvoerder nam ik weinig plaats in, met enkel een balpen en een blocnote. En ik kan mijn veters zelf strikken, dat is ook al iets. Een doener en een denker.

SHARE In West-Vlaanderen riep een boer: ‘Wadde? Oe is’t? Waar da gij u mee bezighoudt!’ En kijken, rijden, wandelen, ­zoeken, praten.https://www.demorgen.be/magazine/133-keer-stelden-we-die-ene-simpele-vraag-meneer-mevrouw-oe-is-t-b62251fa/40 vues0 commentaire

Posts récents

Voir tout

Comments


bottom of page